YHT BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından Ankara, Bolu, Sakarya ve Kocaeli sınırları içerisinde yapılması planlanan “Sincan-Çayırhan-İstanbul Demiryolu Ankara Kocaeli Kesimi” projesi ile ilgili olarak Sakarya’da Halk Toplantısı yapıldı.

AKM'de yapılan toplantıda konuşan Projenin ÇED Raporunu hazırlayan MGS firmasının Çevre Mühendisi Özgür Özkan Ankara İstanbul arası bir buçuk saate indirecek olan Hızlı Tren projesinde sadece 2 istasyon olacağını ve bunlardan birinin Sakarya Merkezde Karakamış'ın kuzeyinde olacağını söyledi.

AKM'de yapılan toplantıya mahalle ve köy muhtarlarının yanı sıra çevre kuruluşlarının da temsilcileri katıldı.

Programda ÇED raporunu hazırlayan firma olan MGS Proje Şirketi'nden çevre mühendisi Özgür Özkan, proje hakkında bilgiler verdi. Hızlı tren hattının 67.5 kilometrelik kısmının Sakarya il sınırlarından geçeceğini anlatan Özkan; "Bu hat boyunca Anlkara'dan Kocaeli'ne kadar sadece 2 istasyon olacak. Bunlardan biri Beypazarı diğeri ise Sakarya. Bu konuda bize en büyük tepkiyi Kocaelililer gösterdi. Ancak Hızlı Tren projesinde trenin istasyona girmeden 10 dakika önce yavaşlaması gerekiyor. Saatte 350 kilometre hızla hareket edecek olan tren Ankara İstanbul arasını bir buçuk saate indirecek. Bu yüzden hatta sadece 2 istasyon planlandı" dedi.

Hızlı Trenin Sapanca Gölünün 15 kilometre kuzeyinden geçeceğini Doğalgaz Çevrim santralinin ise 4 kilometre güneyinden geçeceğini aktaran Özkan; "Bu projemiz şu anda fizibilite aşamasında. Henüz kesinleşmiş bir durum söz konusu değil. Hat güzergahında bütün alanlar detaylıca incelendi. Hatta Balıklaya Barajının alanına girdiği için proje değiştirildi. Yerleşim yerlerine girmeden, tarım arazilerinden, ormanlardan ve meralardan hattımızı geçireceğiz. Bu yüzden de çok sayıda sanat yapısı inşa edilecek. Hat boyunca 22 adet köprü ve viyadük, 50 adet tünel, 403 adet de alt ve üst geçit yapılacak. Hızlı tren hattı olduğu için kıvrımlar yapamıyoruz" dedi.

Projenin başlayabilmesi için en az 4-5 sene olduğunu kaydeden Özkan, katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Adapazarı'nın Çerçiler Mahallesi Muhtarı Nahit Narin, köylülerin proje hakkında sadece kulaktan dolma bilgelere sahip olduğunu belirterek hattın mahalleden nasıl geçeceği konusunda bilgi istedi. Özkan, Çerçiler Mahallesinin en dağınık yerleşim yerlerinden biri olduğunu ve bu yüzden de mahallenin 150 metre güneyinden geçmesine rağmen bazı evleri etkileyebileceğini söyledi. Özkan; "Bu proje hazırlanırken özellikle yerleşim yerlerine girmemeyi tercih ettik. Ancak Çerçiler Mahallesi biraz dağınık bir yerleşim. Tarım arazilerinin olduğu yerlerde istimlaklar yapılacak. Örneğin 6 dönümlük bir araziyi ortadan bölüyorsak ve hak sahibine sağda ve solda kalan 3'er dönümlük alanlar işine yaramıyorsa 6 dönümü de istimlak edeceğiz" dedi.

Projenin çevresel etkilerinin kaçınılmaz olduğunu belirten Özkan, bu etkileri en aza indirgemek ve yasalar doğrultusunda hareket edileceğini belirtti. Özkan; "Mudurnu ve Sakarya nehirleriyle kesişen noktalarda köprüler yapılacak. Bu köprülerin ayakları dikilirken sularda bir bulanma olacaktır ama bunlar geçici çevresel etkiler olacak. Makine bakımlarını toprak üzerinde değil beton zeminler üzerinde yapacağız. Tünel açımlarında patlatılacak olan dinamitlerin en az etkiyi vermesi yönünde çalışmalar yapılacak. Tüm bu faktörler yasalar doğrultusunda olacak. Ola ki sizler inşaat sırasında yasaya uyulmadığını tespit ederseniz her şekilde şikayette bulunabilirsiniz. Bizler çevreye zarar vermeden bu projeyi tamamlamak istiyoruz" dedi.

TEMA vakfı temsilcinin proje ile kaç tane taş ocağı açılacağını ve çevreye nasıl etkileri olacağı sorusuna da cevap veren Özkan; "30 milyon metreküp hafriyat çıkıyor, doldurulması gereken alan ise 29 milyon metreküp. Taş ihtiyacımız için öncelikli olarak bölgede mevcut olan ruhsatlı izinli taş ocaklarını tercih ediyoruz. Bu aşamada açılması için belirlenen bir ocak yok. İleriki zamanlarda her hangi bir ocak açılması gerekirse onun için de bir ÇED çalışması gerçekleşecek. İlk hedef şu anda işletilen ocaklar olacak" dedi.

"Uygulama ve detay projeleri daha hazırlanmadı bu yüzden şuan yatay ve düşey aşamasındayız" diyen Özkan; "Daha sonra tüm detaylarının yer aldığı bir proje olacak. Belki sizlerin görüşünüzle bu projede daha farklı bir şekilde gerçekleşecek" dedi

Konuşmaların ardından toplantı sorunsuz ve tartışmasız bir şekilde tamamlandı.