SASTOP VE TÜPRAŞ SAPANCA GÖLÜ İÇİN TOPLANDI
Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürü Seval Kızılcan, “Sapanca Gölü’nden su kullanımımız kanunlar çerçevesindedir” dedi.
- GÜNCEL
- 29.11.2013 03:21
Toplantı açılışında Sakarya Müzisyenler Derneği Başkanı Sefer Beyenal, söylediği şarkıda Sapanca Ak Parti Aday Adayı Aydın Yılmazer'in propagandasını yapınca, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Yaşar Öz duruma tepki gösterdi. Toplantıyı terk etmek için yerinden kalkan Öz'e SASTOP Başkanı Önder Döker engel oldu. Başkan yardımcı Öz "Bu toplantı siyasi bir toplantı değil bilimsel ve tarafsız bir toplantı olması gerekiyor" dedi.
Sapanca gölünden alınan suyun rafinerilerde ham petrolün ısı ve basınç altında işlenerek akaryakıt ürünlerinin üretimi sırasında ve acil durumlarda yangın söndürme sisteminde kullanıldığını ifade eden Kızılcan, Operasyonların tamamında, doğal ve su kaynaklarının korunmasına özen gösterdiklerini şirket politikası ve kurumsal sorumluluk anlayışı ile hareket ettiklerini anlattı.
Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) tarafından düzenlenen "Sapanca Gölü" konulu toplantıda konuşan Kızılcan, su tüketimini azaltan su geri kazanım ve yeniden kullanım uygulamalarının bulunduğunu belirterek, "2012 yılında İzmit Rafinerimizde kullanılan suyun yüzde 35'i geri kazanılan ve yeniden kullanılan atık sudan oluşmaktadır. Bu çerçevede 2004 yılında yaklaşık 10 milyon ton su kullanırken 2012 yılında yaklaşık 7,4 milyon ton su kullanılmıştır" dedi.
Sapanca gölünden su çekiminde kullanılan toplam 3 adet boru hatlarının bulunduğunu, 2014 yılı sonunda devreye girecek olan İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Projesi kapsamında su kullanım miktarının yıllık 15 Milyon metreküp olacağını öngördüklerini ifade eden Kızılcan, şöyle konuştu:
"Sapanca Gölü'nden rafinerimize gelen 12 inçlik, 20 inçlik ve 28 inçlik olmak üzere toplam 3 hat bulunmaktadır. 12 inçlik hat halen Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) tarafından kullanılırken, 20 inçlik hat acil durumlar için yedekte tutulmaktadır. Rafineri ihtiyacı ise 28 inçlik hat kullanılarak karşılanmaktadır. Çekilen su miktarı hat üzerine bulunan akış ölçerlerle ölçümlenmektedir. Ülkemizin dış ticaret açığına 1 milyar dolarlık pozitif katkı sağlayacak Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin devreye alınması sonrasında, su kullanım miktarının yıllık 15 milyon metreküp olacağı öngörülmektedir. Ancak ek bir tahsise ihtiyacımız bulunmamaktadır."
Sapanca Gölü'nden su kullanım haklarının kanunlar çerçevesinde olduğunu belirterek bunları 4 ana başlık altında toplayan Kızılcan, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 5 Ekim 2011 tarih ve 54 numaralı kararı, Özelleştirme Kanunu'nun 20/B Maddesi ve Mart 2008'de İSU ile yapılan protokol çerçevesinde su kullanımının yapıldığını söyledi.
Çevre Müdürü İlksen Önbilgin ise kendilerine tahsis edilen su miktarının altında kullanım yapıldığını, gölden alınan suyun azaltılması için iktisatlı kullanımının yanı sıra Ar-Ge çalışmaları yapılarak alternatif su kaynaklarının araştırıldığını anlattı.
2014 yılında su tasarrufu da sağlayacak 25 milyon dolarlık yatırım yapılması planlandığına dikkat çeken Önbilgin, "Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz, Enerji Tasarrufu Projeleri üretiyoruz. Önümüzdeki 5 yılda bu konuyla ilgili yapılacak harcama tutarı 91 milyon dolar olarak öngörülmektedir. Elimizdeki suyu olabilecek en iktisatlı şekilde kullanıyoruz. Özelleştirmeden sonra gölden kullanılan su miktarı daha da azalmıştır. Yuvacık barajında su kullanımımız yok. Rafinerilerimiz iç kontrol süreçlerinin yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yetkilendirilen kurumlar ve bağımsız kuruluşların gerçekleştirdiği denetim süreçlerine tabi tutulmaktadır." diye konuştu.
Sapanca gölünden 136 milyon metreküp resmi tahsis olduğunu işaret eden Sapanca Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Yaşar Öz, göl etrafında yaşan 110 bin nüfusa ise her hangi bir tahsis bulunmadığını söyledi.
Su fabrikalarının kullandığı suyun 3 milyon ton olduğunu belirten Öz, "Şu anda Sapanca Gölünden çekilen su 180 milyon tondur. Yaptığım araştırmalara göre Tüpraş'ın kullandığı bir tane boru hattı ve o borulardan çekilen su miktarı 14.7 milyon tonu geçmemektedir. Yaklaşık 50 milyon metre küplük bir fazla çekim söz konusudur." dedi.
SASTOP Başkanı Önder Döker başkanlığında Sapanca'da düzenlenen toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Yaşar Öz, Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürü Seval Kızılcan, Çevre Müdürü İlksen Önbilgin, Hukuk Başmüşaviri Seyran Arslan, Tüpraş Sosyal ve İdari İşler Müdürü Sedat Zımba, öğretim görevlileri, siyasi parti ve oda temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Firma yetkilileri, toplantıya katılanlar tarafından gölden kullanılan suya karşılık bir bedel ödeyip ödemedikleri hakkındaki soruları ise yanıtsız bıraktı.