SAPANCA GÖLÜNE DİKKAT ÇEKMEK İÇİN DALDILAR

Sapanca'nın kurtarılması için yetkililerin harekete geçmesini isteyen dalgıçlar ile Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen Sapanca'ya gelerek, dalış yaptı.

Sapanca Gölü'nde yaşanan su çekilmesine dikkat çekmek için yapılan çeşitli eylemlere bir yenisi daha eklendi. Sapanca'nın kurtarılması için yetkililerin harekete geçmesini isteyen dalgıçlar ile Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Şahika ErcümenSapanca'ya gelerek, dalış yaptı.

Ekim ayında Sapanca Gölündeki bir uçak enkazına dalış yapan dalgıçlar yenidenSapanca'ya geldi. Su Altı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan, engelli dalış eğitmeni Ufuk Koçak ve Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen'in de katıldığı dalışta Sapanca'daki tehlikeye dikkat çekildi.

Su Altı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan, suyu kuraklığın çektiğini belirterek şöyle konuştu: "Ama bu kuraklık bizim geçmişte ekosistemde oluşturduğumuz tahribatların sonucu yoksa bunun Allah'a bağlanması düşüncesi diye bir şey yok. Yüce Rabbim bize kızmış da muslukları kapatmış gibi bir şey söz konusu değildir. Geçmişte bizim doğayı sürdürebilir yaşam kavramından uzakta sürekli hor görerek sürekli o veriyor o verdikçe biz alıyoruz. Biz aldıkça tüketiyoruz tükettikçe çoğalıyoruz hızlanıyoruz. Sonuçta böyle olacak. Bilim insanları ekosistemdeki kırılmayı 10 yıl önce yazmıştı. Halen de yazıyorlar. 10 yıl sonra ne olacağı belli. İnsanların doğanın kaynakları ile kendi kullanımları arasında bir dengeyi yakalaması lazım."

GÖL KENDİ İÇİNDE DE FELAKET YAŞIYOR

İnsanoğlunun suyu ve havayı yeniden oluşturamayacağını anlatan Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yaşanır ve insanoğlu suyu yeniden yaratamaz havayı yaratamaz. Doğadaki su dengesi sabittir. Burada yok olan ekoloji en iyi tahminlerle 50 yıl sonra geliyor. Bu göl kendi içinde büyük bir felaket yaşıyor. Kıyı ekosistemde ekolojide arzulanmayan fazla miktarda besleyici element sayısı bu alandaki bitki örtüsü inanılmaz oldukça fazla. Biz buna ötrofikasyon diyoruz. Bu da sudaki çözülmüş oksijen seviyesini düşürüyor ve bu da kıyı ekosistemindeki balık yaşamını etkiliyor. Balıklar suda çözülmüş oksijeni kullanıyor. Şu an böyle bir risk var su çekilmesinin yanında. İnsanoğlu sadece gölün üstünü görüyor. Su kütlesi azalıyor. Gölü bekleyen böyle bir tehlike daha var."

DÜNYADA BİRÇOK GÖL YOK OLDU

Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen de Sapanca Gölü'nün yok olup gitmesine seyirci kalınmamasını isteyerek şunları söyledi:

"Su yaşamın kaynağı. Her şey suyla başlıyor ve şu an dünyada içilebilir su kaynakları hızla azalıyor. Muhtemelen 10-20 sene içinde çok ciddi su sorunları yaşanacak. Bununla ilgili bir an önce önlem alınmalı. Sadece bireysel kullanmalarda değil, tarım, sanayi alanlarında da çok farklı çalışmalara yönelmeli. Nüfus planlaması gibi konular tekrar gündeme gelmeli. Şu an kısa vadede bize yetecek su kaynağı var bununla ilgili yapılan çalışmalar var ama en yakınımızda mesela Sapanca Gölü 20 metre suyu en az çekilmiş durumda. Hem gölün derinliği hem de genişliği azalmakta. Dünyada birçok göl yok oldu. Buna Sapanca Gölü'nü de eklemek istemiyoruz ve onu kurtarmak için birazcık sesimiz duyurmaya çalışacağız. Burada dalış yapacağız ve yetkililerle yaptığımız araştırmayı paylaşacağız."

Ekim ayında yapılan dalışta yüzeyden 8 metre derinlikte bulunan uçak enkazına bugün 6,5 metre sonra ulaşılabildiğini belirten dalgıçlar Sapanca'nın derinlemesine en az 1,5 metrelik bir su kaybı yaşadığını kaydetti.