SAPANCA GÖLÜ'NDE KEŞİF UÇAĞI ENKAZI BULUNDU
Dalgıç ekibi Sapanca Gölü'nde 8 metre derinliğe yaptığı dalışta, 1972 yılında düştüğü belirtilen keşif uçağının enkazına ulaştı.
- GÜNCEL
- 05.10.2013 10:44
Gölde zıpkınla balık avlamak amacıyla dalış yapan Mahmut Pir, birkaç gün önce uçağa ait bazı parçalar buldu. Pir'in Değirmendere Sualtı Topluluğu (DESSAT) üyelerinden yardım istemesi üzerine bölgeye gelen DESSAT Başkanı Murat Kulakaç, İlker Acar, Mehtap Akbaş Çiftçi ve Mehmet Karabulut'tan oluşan ekip, dalış yaptı.
3 saatlik arama çalışması sonucunda 8 metre derinlikte 1972 yılında düştüğü belirtilen, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait "RF-84F Thunderflash" tipi keşif uçağının enkazına ulaşıldı.
Sualtı görüntüleme yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından fotoğraflanan uçağın kanadındaki "52-7280-81-P" yazısı dikkati çekti.
Kulakaç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Göle düşen uçağın kanat kısmını görüntülediklerini söyledi.
Uçağın gövde ve motor kısmını bulmak için çalışma yapacaklarını dile getiren Kulakaç, "Uçağın parçalarının bulunduğu yer 8 metre derinlikte. Uçağın ilk önce kanadı düşer, gövde kısmı ileri gider. Uçağın enkazında aşırı yıpranma yok. Burada balıkçılık yapan kişilere de soracağız. Parçaların ağlara takıldığı yer mutlaka vardır. Bu tesadüfi bulunmuş bir şey ama dalış turizmi açısından iyi olacak" şeklinde konuştu.
Ceylan da serbest dalıcı Pir'in gölden daha önce uçak parçası bulduğunu, kendilerinin de araştırma yapmak için dalış gerçekleştirdiklerini anlattı.
"Askeri bir uçak olduğunu tahmin ediyorum" diyen Ceylan, "Daha önce Gölehelikopter düşmüş ve çıkartılmış ama bir uçağın düştüğünü kimse bilmiyor. Gövde kısmının nereye düştüğünü araştırmak lazım. Bu tür olayları turizme çevirmek mümkün çünkü Türkiye her gittiğiniz yerde batık uçak bulabileceğiniz bir yer değil.Sapanca Gölü bir de bu yönüyle anılmış olur" ifadesini kullandı.
Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ise daha önce bir uçağın düştüğünü duymadıklarını, dalgıçların çektiği görüntüleri izlediklerini dile getirdi.
Alemdar, uçağın geri kalan parçalarının bulunmasıyla ilgili araştırma yapılacağını vurgulayarak, "Sapanca Gölü, turizm merkezi. Böyle bir şeyin olması turizmde çeşitliliği artırır. Dalış turizmini de daha da cazip hale getirecektir" diye konuştu.
Keşif Uçağında Kaç kişi Vardı ?
Değirmendere Sualtı Topluluğu (DESSAT) Başkanı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) emekli dalgıç Murat Kulakaç, Sapanca Gölü'nde keşif uçağı enkazı bulunmasına ilişkin, "Bunlar foto keşif uçağı olarak NATO ülkelerine verilmiş, 1963'te Türkiye'ye teslim edilmiş. Bu uçak 1972'ye kadar görev yapmış" dedi.
Kulakaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göle düşen keşif uçağının 1963 yılında TSK'nın envanterine girdiğini söyledi.
"Uçak, 1 Ağustos 1972'de büyük bir ihtimalle Sapanca Gölü'nde keşif yaparken düşüyor" diyen Kulakaç, şöyle konuştu:
"Bu uçak foto keşif uçağı olarak alınmış. Göle düştükten sonra Kurtarma Su Altı Komutanlığına bağlı dalgıçlar Gölcük'te görevdelermiş. 3 dalgıç acil görev olarak geliyor ve arama sonrası pilotu çıkarıyorlar. Tek pilot varmış, fırlatma pimi çalışmadığı için uçaktan atlayamamış. Pilot vefat etmiş. TSK'nın kaynaklarına baktığımızda böyle bir kazanın olduğuyla ilgili bilgiye ulaşamadık, rapor tutulmamış. 1954'ten günümüze kadar olan uçak kazaları kayıtlı, arşivden bulamadık. Yabancı bir internet sitesinden bulduk. 2 Ağustos 1972'de kazayla ilgili haber yapılmış. Onun haricinde kayıt bulamadık. Bunlar foto keşif uçağı olarak NATO ülkelerine verilmiş, 1963'te Türkiye'ye teslim edilmiş. Bu uçak 1972'ye kadar görev yapmış."