SAPANCA GÖLÜ, 'DURAKLAMA DÖNEMİNE' GİRDİ

Kurak geçen yaz mevsimi boyunca çekilmelerin meydana geldiği Sapanca Gölü'nde, son kar yağışlarıyla beraber çekilme durdu ancak su seviyesinde yükseliş olmadı.

~~Türkiye'nin en önemli içilebilir ve milyonlarca kişinin su kaynağı olan Sapanca Gölü'ndeki su çekilmesi, aylar sonra durdu. Kentte 2 gün boyunca etkisini sürdüren kar yağışı sayesinde, kritik seviyeye gelen Sapanca Gölü'nde su çekilmesi durdu ancak su seviyesi yükselmedi. 

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağışların ancak tüketimi karşılamaya yettiğini söyledi.

Kar yağışıyla göldeki çekilmenin kısmen durduğunu belirten Keleş, "Kar yağışından memnunuz ancak yükseliş olmadı. Kar yağışıyla beraber göldeki çekilme kısmen durdu. Buna rağmen su seviyesinde henüz bir artış olmadı. İnşallah kar ve yağmur yağışı devam eder. Şu anda göldeki su seviyesi, 30.60 kot civarında. Suyun kalitesi açısından çok önemli bir dönemdeyiz. bu dönemdeki yağışlar, gölün su kalitesine etki ediyor" dedi.

Keleş, yağışların artarak devam etmesini ümit ettiklerini anlattı.

Sürekli artan tüketim baskısı nedeniyle gölde önemli çekilmelerin yaşandığına işaret eden Keleş, "Göldeki kontrolsüz kullanım baskısı artıyor. Bu gölden faydalanacak olan insan sayısı da endüstriyel kullanım da artıyor. Bu, son derece yanlış bir durum" diye konuştu.

Keleş, küresel iklim değişikliklerine bağlı olarak kış mevsiminde yağışların azalmasının Sapanca Gölü'nü olumsuz etkilediğini kaydetti.

"Bu son yağışlar, Sapanca Gölü'nün dramatik çekilmesini durdurdu ama bir yükseliş olmadı" diyen Keleş, "Çünkü tüketim devam ediyor. Bu tüketimin devam etmesi tüm su kaynaklarında olduğu gibi Sapanca Gölü'nde de sıkıntı oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Keleş, önümüzdeki 3 yıl boyunca kuraklık beklentisinin bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Son 10 günde gelen yağışlar tüketimi karşılamaya yetti. Bu, göl için yeterli değil. Göldeki su seviyesinin, 32.18'e çıkması gerekiyor özellikle bu dönemde. Bu şekilde göl, kendini yenileyebilir. Bu şekilde suyun kalitesini düşüren havuzlanma olayının gerçekleşmesi engellenir. Ümidimiz, yağışların artarak devam etmesidir. Geçtiğimiz yıllarda Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın bölgemizle ilgili kuraklık beklentisi vardı. Özellikle önümüzdeki 3 yıl için bir kuraklı beklentisi var. Bu da bizi oldukça endişelendiriyor. Bu 3 yıllık kuraklı periyodu yaşanırsa tüm su kaynaklarında olduğu gibi Sapanca Gölü'nde de dramatik sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz."