RÜSTEM KELEŞ: 'SON 10 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNİ YAŞIYORUZ'

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, "Şu anda Sapanca Gölü'nün seviyesi 30,23'lerde. Son 10 yılın en düşük seviyesini yaşıyoruz" dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Su ve Enerji" panelinde konuşan Keleş, Türkiye'deki su ve kanalizasyon idareleri arasında enerji konusunu gündemine ilk alan ve enerji konusunda çok ciddi yatırımlar yapan kurum olduklarını söyledi. 

Keleş, Türkiye'de ilk olarak Sakarya Nehri üzerinde hidroelektrik santral (Hes) yaptıklarını hatırlatarak, yenilenebilir temiz enerjinin ekosistemi de koruyarak her zaman üretilebileceğini ve yararlanılabileceğini savunduklarını dile getirdi. 

Enerji konusuyla yakından ilgilendiklerini vurgulayan Keleş, su ve enerji yönetimi konusunun ekosistem temelli ele alınmasının gerektiğini, suyun bütün canlıların ortak değeri olduğunu anlattı.

Türkiye'nin en ileri derecede arıtma tesislerini Sakarya'da kurduklarına dikkati çeken Keleş, "Paketlenmiş sular, Sakarya'da vatandaşlarımıza verdiğimiz içme suyuyla boy ölçüşemeyecek düzeyde. O kadar ileri düzeyde arıtmalar yapıyoruz. Bunu böyle olması gerektiği için bilinçli şekilde, bilimsel yollarla yapıyoruz. Bu politikamızı sürdüreceğiz" ifadesini kullandı.

Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi

Keleş, Sapanca Gölü'nün içme suyu ve mineral bakımından son derece önemli bir kaynak olduğunu aktardı.

"Şu anda bakanlık ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğüyle özel hüküm belirleme çalışmaları yapılıyor ve sırf Sapanca Gölü'ne has yönetmelik hazırlanıyor" diyen Keleş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, yayımlandığı zaman daha bağlayıcı metin olacak. Sapanca Gölü'nün su potansiyeli olarak yüzde 88'i Sakarya'ya ait. Yüzde 12'si ise Kocaelisınırlarının içinde. Sapanca Gölü'yle ilgili temel tezimiz, su bütçesi ve ekosistem temelli yönetim yaklaşımı oldu. Bu, sürdürülebilir konuma, kullanma dengesi anlamına geliyor. Nispeten başardığımız ve bizi aşan nedenlerle ama başarılması konusunda ısrarla sürdürülen boyutları var.

Sapanca Gölü'nün çevresini kolektörlerle koruyoruz ve bunun için 70 milyon lira yatırım yaptık. Göle kesinlikle özel atık karışmıyor. Online takip ediyoruz. Şu anda Sapanca Gölü'nün seviyesi 30,23'lerde. Son 10 yılın en düşük seviyesini yaşıyoruz. Kuraklık, ciddi bir etken, artı komşumuz Kocaelibölgesindeki endüstriyel tesisler ve organize sanayiye bağlanan direkt çekimler söz konusu."

"Su bütçesinin uzmanlar tarafından bunu aşmaması öneriliyor"

Sapanca Gölü 'nün şu anda su bütçesi temelli yönetilemediğine dikkati çeken Keleş, Sapanca Gölü'nün 29,90 ve 32,18 işletme kodları arasında yıllık güvenli su veriminin maksimum 130 milyon metreküp olduğunu ama kurak mevsimlerde 80 milyon metreküpe kadar düşebildiğini vurguladı.

Keleş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yani 80 milyon metreküp ile 136 milyon metreküp arasında inip çıkabilen emniyetli su verimi var. Sapanca Gölü'nün ekolojik sürdürebilirliği açısından kesinlikle yıllık su bütçesinin uzmanlar tarafından bunu aşmaması öneriliyor. Eğer uzun yıllar bu aşılmaya devam edilecek olursa, gölün su kalitesinde ve ekosistemde ciddi bozulmalardan endişe ediyoruz. Sapanca Gölü'nün su kalitesinin izlenmesi konusunda ve gölü besleyen su kaynaklarının takibi hem de su kalitesinin izlenmesi konusunda çok titizlik gösteriyoruz."