DR. ERHAN GÖÇMEZ: "GÖZ TEMBELLİĞİ ÇOCUKLARIN BAŞARISIZLIĞININ SEBEBİ OLABİLİR"

Sakarya İnci Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Erhan Göçmez, göz tembelliğinin erken teşhisi için çocukların yılda bir kez muayene olması gerektiğini belirtti.

Dr. Göçmez ''Çocukların görme keskinliği erişkinler kadar yüksek değildir. Görme sisteminin tam olarak gelişmesi ancak 7 ile 10 yaş arasında gerçekleşir. Bu kritik dönem öncesinde çocukların muayene edilerekten eğer var ise görmeyi engelleyen hastalığın erkenden teşhis edilmesi şarttır'' dedi.

Dr.Göçmez ''Çocukların muayenesi her ne kadar zor da olsa her çocuğun yılda bir kez, eğer gözlük kullanımı ya da başka bir göz hastalığı varsa 6 ayda bir yapılması gerekir. Çocukların damlalı olarak muaeyene yapılması önemlidir. Gözlük muayenesi dışında retina ve görme siniri muayenesi yapılaraktan muayene tamamlanır'' diye belirtti.

Göz tembelliğinin tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybı yaşanabilir. Derinlik algısı gelişmez. Bu nedenle çocuğun ileride kişisel ve mesleki hayatında kısıtlamalara gitmesi gerekir. Hatta iyi gören gözün kaza ya da başka bir göz hastalığı nedeniyle etkilenmesiyle başkasına bağımlı hale gelme ihtimali bile vardır.

Dr. Göçmez ''Kapama tedavisi sabır isteyen bir tedavidir. Tedavi uygulanması sırasında gözlük takmak ya da gözünün kapatılmasını istemeyen çocuğun ailesinin öncelikle uygulanan tedavinin gerekliliğini anlaması ve yapılan tedaviye inanması ve eğer anlatabiliyorsa bunu çocuğuna anlatması olmazsa olmazdır. Başarılı bir tedavi ancak ailenin hekimle işbirliği içinde olmasıyla mümkündür. Bu tedaviye çok da istekli olmayan çocuğun belki zaman zaman ödüllendirilerek tedaviye devam etmesi gerekebilir'' dedi.