CHP'DEN SAPANCA İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Haftalık basın toplantısında suyun önemine değinen CHP İl Başkanı Yüksel Büyükakten, Sapanca Gölü'nün korunması için sorunları dile getirdi, çözüm önerilerini bir formülle sundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya İl Başkanı Yüksel Büyükakten haftalık olağan basın toplantısında hem seçimlerle ilgili çalışmalarına hem de Sapanca Gölü'ne değindi. 

Parti binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Başkan Yüksel Büyükakten, "CHP olarak Sakarya için umut olduğumuzun farkındayız. Bizim esas hedefimiz CHP'liyim diyen herkesin kendi sandığındaki komşularının kapısını çalmalarını hedefleyen SAÇÖR (Sandık Çevresi Örgütlenmesi)'ni gerçekleştirmektir. Sakarya'da 6 bin kişi ile her gün en az 3 bin kapıyı çalmayı hedefledik. Sakarya genelinde güzel çalışmalara imza atıyoruz. Bu işi organize eden SAÇÖR sorumlusu ilçe bilişim sorumlularından 15 arkadaşımız hafta sonunda Ankara'da son durum değerlendirme toplantısına katıldılar" dedi.

Seçimlerde hile iddiaları konusunda da açıklamalarda bulunan CHP İl Başkanı Büyükakten amaçlarının bunu önlemek olduğunu ve bunu başaracaklarını söyledi. Bir de çağrı yapan Büyükakten, "Vatandaşlarımızdan bir de isteğimiz var. Partimizin www.chp.org.tr adresine girerek E-Seçmen uygulamasına göz atarak hanelerinde kimlerin olduğunu kontrol etsinler. Bu seçim güvenliği açısından çok önemli bir husustur" diye konuştu.

Adaylar

Tüzük gereği Büyükşehir adaylarını belirleme yetkisinin Genel Merkez'de olduğunun altını çizen Yüksel Büyükakten bu konuda daha önce yaptıkları açıklamaları hatırlatarak il yönetimi olarak kim aday olarak belirlenirse belirlensin ardında duracaklarını vurguladı. Diğer partilerden netleşen adaylarında hayırlı olması temennisinde bulunan Başkan Büyükakten sözü Sapanca Gölü'ne getirdi.

Sapanpa gölü formülü

Su konusunun her şeyden önemli ve hayatın kaynağı olduğunu belirten Yüksel Büyükakten Sapanca Gölü ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerini ulusal medyaya taşıyacaklarını ifade etti.

Bu konuda TBMM'de de gerek bu dönem, gerekse geçmiş dönemlerde girişimlerinin olduğunu kaydeden Büyükakten, "Sapanca Gölü hem Sakaryalıların, hem de İzmitlilerindir. Göle birlikte sahip çıkmazsak sonuç alamayız. Bu konuda duyarlılık gösteren Tüm basın mensuplarına, SASTOP'a, İzmit'li STK'lara, Kent Şurası'na, SASKİ'ye ve Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölüm Başkanı Prof.Dr.İsmail Ayhan Şendil'e teşekkür ediyoruz. Birbirimizi suçlamak yerine Sapanca Gölü'nü nasıl kurtarırızı düşünmeliyiz. CHP olarak Sapanca Gölü için 5K-1N formülünü öneriyoruz. Kirletme + Kaynak yarat + Kaçakları önle + Kullan+ Koru. Neden örnek bir doğal yaşam alanı olmasın" dedi.

Gölün kirlilik sıralamasını lastik tozları ve egzos gazları, zirai ilaçlar ile evsel atıklar şeklinde yapan CHP İl Başkanı Büyükakten çözülmesi gereken sorunları da;
"- Kirliliğin önlenmesi,
- Gölü besleyen derelerin korunması, 
- Şebeke kaçaklarının önlenmesi,
- Yeni su kaynakları için yatırım yapılması" diye tarif etti.

Çözüm Önerileri

CHP Sakarya İl Başkanlığı'nın sunduğu çözüm önerileri ise şöyle:
1) Gölü kirleten bedelini öder anlayışıyla finansmanı otoban gelirlerinden ve belediyelerin aldığı atık su bedellerinden karşılanmak üzere gölün tüm çevresi bir damla lastik tozu ve evsel atıklar göle gitmeyecek şekilde kuşaklanmalı ve bu sular arıtmaya taşınmalıdır. Ayrıca göl çevresinde 50m. Genişlikte hakla açık gezi ve park alanları düzenlenmelidir. Zaten göl 20 m. Çekildiğinden hiç dolgu yapmadan gölün çevresinin kuşaklanması mümkündür.
2) Çark deresine yıllık 5 milyon m3 su bırakılmalıdır. Bu durumda gölde sazlık alanların çoğalması ve çamurlanma önlenecek göl doğal olarak kendi kendini temizleyecektir.
3) Göl havzasında organik tarımın desteklenmesi, köy pazarlarının kurulması ve zirai ilaçlama yapılmaması sağlanmalıdır.
4) Arıtmadan çıkan temiz su sanayi suyu ve tarım alanlarında sulama suyu olarak kullanılmalıdır. Sanayi suyu konusunda kumbaşı göletleri ve HES'teki Sakarya suyundan yararlanılabilir.
5) Sapanca gölüne akan dereler üzerinde bulunan su fabrikalarının yıllık 3 milyon m3'lük suyu almaları önlenmeli ve derelerin göle kirlenmeden akması sağlanmalıdır.
6) Mevcut şebekede yüzde 35'e varan kaçaklar söz konusudur. Bu bir anlamda Sakarya'da kenti altına milyonlarca ton su bırakmak demektir. Depremde zemindeki sıvılaşmanın nelere mal olduğu hala hatırlardadır. Ayrıca şebekeden sadece su kaçağı olmuyor aynı zamanda şebekedeki suda kirlenmektedir. Bu nedenle mevcut şebeke sanayi ve kullanımı sularının dağıtımı için kullanılmalı içme suyu için yeni bir şebeke tesis edilmelidir. Ayrıca evlerde bahçe sulamak için kuyu açılması teşvik edilmelidir. Mevcut yapıda kuyu sularına bile saat takmaktan vazgeçilmelidir.
7) Akçay Ballıkaya barajları ile yaratılacak kaynaklar içme suyu olarak kullanılmalı, Sakarya nehri üzerindeki HES'lerin yada kombaşında ki göletlerin suları sanayi suyu olarak kullanılmalıdır.