''SAPANCA GÖLÜ İÇİN ACİL ÖNLEM ALINMALI''

Sakarya ve Kocaeli illeri tarafından 2 milyon kişinin içme suyunu karşılayan aynı zamanda sanayide de kullanılan Sapanca Gölü büyük bir tehlike ile karşı karşıya.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan alg patlaması ile kızıl renge bürünen Sapanca Gölü'nde göl ekosisteminin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi gerektiği, aksi takdirde son yıllarda artış gösteren zaman zaman da toksin üreten alglerin artışının artarak devam etmesinin yüksek bir olasılık olduğu bildirildi.

Sakarya ve Kocaeli illeri tarafından 2 milyon kişinin içme suyunu karşılayan aynı zamanda sanayide de kullanılan Sapanca Gölü büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Artış gösteren alglerin artarak devam etmesinin büyük bir olasılık olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, Sapanca Gölü'nün ekosisteminin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesinin elzem olduğunu söyledi.

Sapanca Gölü'nün ana kaynaklarının gölün güney bölümünden göle karışan dereler, Samanlı Dağından akışa geçen kar suları ve yeraltı suları olduğunu anlatan Prof. Dr. Albay; "Göl, Çark Deresi vasıtası ile sularını boşaltmakta ve yenilenmekteydi. Bir yandan son yıllarda iklimsel nedenlerle göle giren su miktarının azalması, öte yandan da son 20 - 25 yıldan beri Sapanca Gölü'nden aşırı su çekimin gerçekleşmesi nedeni ile gölün çıkış noktası olan Çark Deresinin kapakları açılamamaktadır" diyerek, Göl'ün kendi kendini yenileyemediğine işaret etti.

Başta Adapazarı olmak üzere son yıllarda Kocaeli ilinin de İçme suyu kaynağı olarak ilan edilen Sapanca Gölü'nden yoğun şekilde Sanayide de su kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Albay, "Çeşitli prosesler için gölden su çekimi yapılmaktadır. Gölün içme suyu kaynağı olarak ilan edilmiş olması ve bu talebin giderek yükselmesi nedeni ile göl suyunun özellikle sanayi suyu olarak kullanımına izin verilmemesi, su çekiminin kontrollü şekilde yapılması, göl ekosisteminin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilirliğinin sağlanması elzem olmuştur. Aksi halde son yıllarda yüksek miktarlarda artış gösteren ve zaman zaman da toksin üreten alglerin artışının artarak devam etmesi yüksek bir olasılıktır" diyerek Göl için acilen önlemler alınması gerektiğini ifade etti.